Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrző Központ

Elérhetőségek
Admin
2766, Tápiószele, Külsőmező 15.
Nem látogatható!

1957-ben a Martonvásári Kutató Intézet megszüntette Fajtagyűjteményes Osztályát, és gazdag búza-, árpa- és zabgyűjteményét átadta a tápiószelei fajtagyűjteménynek. Ugyanebben az évben adta át fenntartásra értékes, elsősorban hüvelyes növényekből álló faj- és fajtagyűjteményét a szentesi Mezőgazdasági Technikum is. A már meglévő és a más intézetekből átvett gyűjteményekre alapozva kezdte meg munkáját 1959. január 1-ével Tápiószelén az Országos Agrobotanikai Intézet.

Jánossy Andor, a tápiószelei Agrobotanikai Intézet alapítója és haláláig (1975) igazgatója, időben felismerte, hogy a hagyományos és tájfajták gyűjtését sürgősen el kell végezni, mert a nagyüzemi gazdálkodás terjedésével ezek rövid idő alatt eltűnnek a köztermesztésből. Munkatársaival gyűjtőutakat szervezett, elsősorban a magyar kukorica, vörös here és lucerna tájfajták felkutatására és megmentésére. Különös gondot fordított az Agrobotanikai Intézet nemzetközi kapcsolatainak fejlesztésére is. Elindította és kiadta az Intézet tudományos folyóiratát, az “Agrobotanikát” (1959), és a társintézetekkel folytatott alapanyagcserét szolgáló intézeti magkatalógust, az “Index Seminum”-ot. Az eltérő klímaigényű gyűjtemények fenntartására és vizsgálatára három telepet létesített: a Vas megyei Táplánszentkereszten, a Bakony hegyei között Lókúton, és a Nyírségben, Nagykállón.

Az Intézet 2010. november 1-én Növényi Diverzitás Központ néven alakult újjá, és tevékenysége az EU LIFE+ program keretében kialakított Pannon Magbank projekt révén kiterjed a vadon élő edényes növények génmegőrzésére is. Jelenleg a Növényi Diverzitás Központ a vad- és kultúrnövény génforrás-védelem hazai bázisintézménye, és felelős a hazai intézményekben folytatott génmegőrzési tevékenységek szakmai koordinációjáért, az Országos Bázis Tároló üzemeltetéséért, a géntartalékok Nemzeti Adatbázisának létrehozásáért, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium, illetve az Országos Génbank Tanács irányítása mellett a hazai génmegőrző tevékenységekhez kapcsolódó hazai és nemzetközi együttműködési programok koordinálásáért.

Képek
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner