Mezítlábaspark, Tabajd

Elérhetőségek
Tabajd Község Önkormányzat
Tabajd, Petőfi Sándor utca 2.

Tabajdi Mezítlábaspark

Sebastian Kneipp az 1800-a évek végén fejleztette ki gyógyászati módszerét,mejetnapjainkban is alkalmaznak. A dolog lényege, hogy mezytláb kell sétálni olyan ösvényen, melyeken váltakoznak a "terepviszonyok" : tobozik,kövek, kavicsok, kukoricacsutka és egy csomó más természetes anyagon járkálhatunk, mely masszírozza lábunkat.

Mi az, hogy Mezítlábas park? A Mezítlábas park egy érdekesen kialakított park ahol arra biztatnak minket, hogy vegyük le a cipőt és mezítláb sétáljunk végig egy tematikus útvonalon. 21 féle járófelületen szerezhetünk tapasztalatot a talpi érzékelésből. Egy szakaszon érdes bazalt kövek jelentenek kihívást, másutt süppedős tőzegben hagyhatjuk ott lábunk nyomát, vagy ha kedvünk van bebátorkodhatunk a patakba is, érzékelhetünk itt a hűvöset, vagy éppen a napsütötte domboldalon a téglaburkolat melegségét. Megtapasztalhatjuk milyen nehéz egy hosszában hasított, sima fafelületen egy dombocskára feljutni, és mennyiben változik a helyzet, ha keresztbe fektetett hasábokon próbáljuk meg ugyanezt. Az egyensúlyozás képessége is rendre próbára kerül.

Alkalmunk lesz megfigyelni, hogy testtartásunk is megváltozik cipő nélkül, a kezdeti bizonytalan lépések 25-30 perc elteltével a sétaút végén, magabiztos természetes járássá változnak. Talán magasabbak is lettünk ennyi idő alatt? Tény, hogy a mezítláb járás összetettebb izommunkát kíván meg mintha ezt cipőben tennénk, jótékony hatással van testtartásunkra.

A járófelületek mellett elhelyezett tájékoztató táblákról kapunk információt a burkolatokról, annak tulajdonságairól. Jó móka, hasznos kikapcsolódás lehet kicsinek és nagynak, egy kellemes családi program, szép erdeikörnyezetben...
A Mezítlábas parkot Fejér megyében egy kis faluban, Tabajdon - 45 km távolságra Budapesttől- lehet felkeresni, a park bejárata rögtön a falu közepén, a híd és Nepomuki Szent János szobra mellett van.

A sétány végén találsz egy játszóteret, ahol a gyerekek kiszórakozhatják magukat, a felnőttek megpihenhetnek egy kicsit.
Vannak tűzrakóhelyek, ahol lehet piknikelni, amennyiben a hozzávalókat a kirándulók, látogatók biztosítják maguknak.
A sétány kb. 800 méter hosszú, melyet kényelmes sétával 20-30 perc alatt tehetünk meg.
Mivel az útvonal egy kisebb dombra vezet, ahova lépcsőn juthatunk fel, és a végén lépcső vezet le, ezért maga a sétány babakocsival nem járható, viszont a játszótér a parkoló felől megközelíthető.

Képek
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner