Gaja Patak

Elérhetőségek
Admin
Fehérvárcsurgó

A Bakony egyik leghangulatosabb patakvölgye a Gaja-szurdok, a hegység legkeletibb részén, Fehérvárcsurgó és Bodajk között fekszik, ott ahol a hegyek már dombokká szelídülnek. Családoknak, piknikezőknek tökéletes választás a jó infrastruktúrájú Gaja-völgyi Tájcentrum meglátogatása, de rövidebb túrákra is alkalmas a vidék.

Fehérvárcsurgó vagy Bodajk felől közelíthető meg a szurdok, előbbiből az alsó, míg utóbbiból a felső végéhez érünk. Tömegközlekedéssel egyszerűbb a bodajki bejárattól indulni,  mivel jelenleg Fehérvárcsurgó felől nincs menetrend szerinti autóbusz. Székesfehérvárról autóbusszal a Bodajk és Balinka közti Ifjúsági Tábor megállóhelyen kell leszállni, onnan 10 perc séta a Gaja-völgyi Tájcentrum bejárata. Fehérvárcsurgó a 81.sz. főútról 3 km-re található, Székesfehérvártól 16 km-re Győr felé. A falu legnagyobb nevezetessége a szépen helyreállított Károlyi-kastély. A falut Isztimér felé hagyjuk el, balra látjuk a Fehérvárcsurgói-víztárolót, 2 km-re jobbra lesz a nagy parkoló, Fehérvárcsurgói Vadaspark tábla mutatja az irányt.

A szurdok kb. 4 km hosszú, kényelmes tempóban, megállók nélkül 1 óra alatt végigjárható, visszafelé a dombokon keresztül még egy másfél órát szánjunk rá.A www.kirandulastippek.hu oldalon remek leírás található a különböző látnivalókról ezen a területen:

A fehérvárcsurgói főkaputól az Országos Kék jelzésen, széles, kényelmes, tanösvény jellegű, tájékoztató táblákkal megtűzdelt földúton 10-15 perc alatt érünk el az ún. Központi területhez, ahol egy horgászásra is alkalmas tavat, büfét, fedett pihenőket, több tűzrakó helyet, asztalokat is találunk. Idilli hely a nagy tisztás a közeli, fenyővel borított dombokkal, szépen gondozott környékével, még egy kis játszóteret is építettek ide.

A régió legtisztább vízfolyása a Gaja patak, medrét természetes formájában hagyták meg, évtizedekkel ezelőtt a környékbeli bányászat megszűntével a patak majdnem teljesen kiszáradt, szerencsére a karsztvizek felengedése következtében az utóbbi években forrásai újraéledtek, és a hazánk középhegységeiben ritkán látott bővizű meder méltán vált a régió egyik leglátogatottabb pontjává.

Az erdei tótól távolodva egyre inkább szűkül a völgy, és megpillanthatjuk magát a kisebb folyó nagyságú patakot is, egy kis hídon átkelünk a másik partra, ott kanyarog a patakkal együtt jól jelzett utunk is.

Hamarosan elérjük a szurdok egyik legromantikusabb pontját, az Ádám-Éva fát. Hajdanán két öreg tölgy állt itt a Gaja partján, a nagyobbikat Ádámnak, míg a kisebbet Évának hívták. A kisebbik fának ma már nyomát sem találjuk, Ádám fája évtizedekkel ezelőtt pedig egy tűzben semmisült meg, kidőlt maradványain előszeretettel mászkálnak a gyerekek.

A kidőlt famatuzsálemtől tehetünk egy kitérőt a K∆ jelzésű, meredeken a hegynek felfelé tartó , korláttal védett ösvényen a szép kilátást nyújtó Vaskereszt melletti kiszögellésre.

Innen utunk tovább követi a patak kanyarjait, kényelmes, ligetes erdőben haladva. A kétoldalt lévő sziklák egyre jobban közelítenek a patakhoz, pár méterrel feljebb, több kisebb barlangot, „likat” is megfigyelhetünk. A legenda szerint némelyikben betyárok húzták meg magukat, még a hírhedt Sobri Jóska nevét is viseli az egyik barlang.

Hamarosan elérünk a szurdok végét jelző vadvédelmi kerítéshez, innen pár perc a bodajki műút,  babakocsival érdemes itt már visszafordulni, a vállalkozóbb kedvűek egy alternatív útvonalon is visszatérhetnek a kiindulópont felé, feltéve, ha nem riadnak vissza egy kis kaptatótól, a jutalom a fel-felbukkanó gyönyörű panoráma, és egy kitűnő, hideg vízű forrás lesz.

A kerítést elhagyva az Országos Kéktúra útvonalán folytatva utunkat, elérjük az ún. Varjúvár  meglehetősen elhagyatott épületét, ami egykor oktatási épület volt, itt figyeljünk, mert jelzésünk éles jobb kanyart vesz, és az épület másik szélénél kezd felkapaszkodni a hegyhátra. A kissé izzasztó, sziklás emelkedőről néha felcsillan a kilátás a szurdokra, ill. Balinka házaira. Gyönyörű karsztos erdőben járunk, majd elérjük a Tájcentrum kapuját, ami előtt ágazik el balra a piros jelzés, mi jobbra a kék jelzésen maradunk. Az Országos Kék hamarosan átmegy a kerítés nyílásán, enyhén lejtve pár perc séta után elágazáshoz érünk, ahol elbúcsúzunk a balra élesen elkanyarodó Országos Kéktől és jobbra fordulunk a K+ jelzésű turistaútra, mely visszavezet a kerítésen belülre.

Egy nagy bal kanyar után a kerítés mellett haladva hamarosan egy táblával is jelzett elágazásnál a K∆ út vezet ki a 2016-ban végre átadott, fémból épült Károlyi-kilátóhoz, ahonnan csodás panoráma tárul elénk az egész Gaja-szurdokkal, a távolban csillogó víztárolótól Balinkáig.

Térjünk vissza a K+ jelzésű úthoz, tovább folytatva utunkat a kerítés mellett 10 perc múlva érjük el a balról becsatlakozó P sáv jelzésű utat, az előttünk lévő két széles út közül a bal oldalit választva 2 perc múlva kibukkanunk az Alba Regia forrásnál, régi nevén Haja-kútnál. Sajnos a régebben kitűnő vizű forrás mellett ott virít a nem ivóvíz tábla, így meg kell elégednünk a mosakodással és a pihenőpadokon való szusszanással.

A forrástól több lehetőségünk van a túrát folytatni, a kék kereszten vissza tudunk jutni a szurdokhoz, a gyéren csorgadozó erecske völgyében, de folytathatjuk utunkat tovább a piros jelzésen is, egy nagy jobb, majd 5 perc múlva egy éles bal kanyar után egy tájékoztató tábláról tudunk informálódni a közelben talált kora vaskori halomsírokról.

További alternatíva a K+ jelzésről balra leágazó P∆, mely szívet dobogtató, de rövid kaptatóval emelkedik ki a völgyből az, egy kilátást nyújtó kiszögellésen lévő Vasutas-pihenőhöz. Tovább, pár perc múlva csatlakozik be a P∆ a P jelzésű útba.

A síroktól a piros jelzésű úton maradva, pár lépés után ismét találkozunk az Országos Kéktúrával, az elágazásnál a jobbra lefelé tartó utat válasszuk, az Öreg-hegy  tisztásain keresztül vezető széles szekérúton szerpentinezünk le a völgy irányába. Miután balról elérjük a kerítést, figyeljünk, mert váratlanul balra, egy alig látható, vékony kis csapásra vált a Kéktúra. A Piroson maradva az Erdei tóhoz érünk vissza.

A Kéktúra ösvénye létrán kel át a vadvédelmi kerítésen, majd fiatalos erdőben, néhol igencsak benőtt, de jól követhető csapáson tekergőzik tovább. Szerencsére ez a kellemetlen szakasz nem tart sokáig és szó szerint kibukkanunk egy hétvégi házak mellett vezető széles szekérútra, melyen jobbra fordulunk. Pár lépés és a jelzések jobbra elhagyják a civilizációt, majd néhol szép kilátást élvezve a víztárolóra hangulatos fenyvesben ereszkedünk le, majd egy nagyon benőtt részt leküzdve érünk ki az országútra. Jobbra fordulunk, átmegyünk a Gaja hídján és pár lépés után vissza is érünk kiindulási pontunkra, a Tájcentrum fehérvárcsurgói bejáratához.

 

Képek
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner