Benedekfű, gyógynövénykert

Elérhetőségek
Nagy Zoltán
2117 Isaszeg, Május 1. u. 20.

A kert előzetes bejelentkezéssel, időpontegyeztetéssel látogatható.

Sok jó növény kis kertben is elfér

Nagy Zoltánnak az Isaszegen található 600 négyzetméteres kertjében több száz féle gyógy-, fűszer-, és festőnövény talált otthonra. Ez a viszonylag kis méretű kert jó példája annak, hogy nagy fajgazdagságú gyűjteményhez sem kell feltétlenül nagy terület...

A zöldségek nem szerették a talajt
Amikor a család 17 éve megvette ezt a kertes házat, akkor kezdődött a családfő gyűjtőszenvedélye úgy, hogy előtte semmilyen komolyabb kapcsolata nem volt e növényekkel, mindössze az alapvető fűszereket és gyógynövényeket használták, mint bárki más. A gyűjtemény nem egy ötlettől vezérelve jött létre, hanem fokozatosan alakult ki. A homoktalajon nehéz volt konyhakertet kialakítani, zöldségféléket termeszteni főleg előzetes tapasztalatok nélkül. Pár év alatt a kert gazdája rájött, hogy itt zöldségekből nem lesz nagy termés. Ezzel egy időben ismert meg több fűszerváltozatot, és ekkor tapasztalta, hogy bazsalikomból, zsályából és sok más fűszernövény fajból óriási választék létezik - főleg külföldön. A gyógy-, és fűszernövények díszváltozatai is feltárultak előtte, és szépen lassan ilyen növényekkel kezdett benépesülni a kert. Az érdeklődés egyre jobban elmélyült, a fűszerek mellé betelepültek a gyógynövények és a festőnövények is. Mivel ezek többsége a talajjal szemben igénytelen, így megoldódott a probléma: a zöldségekkel való kísérletezést felváltották a sokkal több sikerélményt adó fűszer-, és gyógynövények, melyek még dísznövénynek sem utolsók amellett, hogy konyhai hasznuk is van…

Egyes gyógynövényeknek sok változata van
A gyűjtemény csoportjai párhuzamosan fejlődtek, jelentős számban találhatók itt különböző kakukkfüvek, zsályák, menták, levendulák. A gyűjtemény bővülése -  miután az itthoni beszerzési lehetőségek hamar kimerültek  - külföldi kertészetekből és gyűjteményekből folytatódott, majd amikor már jelentős számú növényfaj magja vált a kertben begyűjthetővé, ezek jó cserealapot biztosítottak a további fejlesztésére a kertnek. Nagy Zoltánnak ma már közel 20 ország gyűjtőivel vannak magcsere kapcsolatai. Meglepő, de hazánkban nem túl sok gyógy-, és fűszernövény magot lehetett kapni korábban, és napjainkban sem sokkal jobb a helyzet. Az alap fajok beszerezhetők, de fajták, változatok csak pár faj esetén kaphatók.
Kezdetben Zoltán kedvencei a bazsalikomok voltak, arra csodálkozott rá először, hogy mennyi féle változatuk létezik. Az öt földrészből négyen honosak és nagyon sok kultúrában szakrális vonatkozása is van e növényeknek. Indiában a Tulsi bazsalikom a híres, de a mi kontinensünkön, délvidéken vannak ortodox templomok, ahol a bazsalikom csokrot mártják a szenteltvízbe, és ezzel keresztelnek. Több keresztény legendában is szerepel e növény, egyik szerint Krisztus keresztje alatt is nőtt bazsalikom.
Utána következett a zsályák begyűjtése, melyek szintén világnövények. Sok közülük gyógynövény, de rengeteg díszváltozatuk is van, és számos eltérő illatú taxonjuk is létezik. Az utóbbi időben több,  a keleti kultúrákban jellemző ayurvédikus gyógynövénnyel is bővült a gyűjtemény.

Mindig díszlik valami a kertben
Nagy Zoltán gyógyszergyárban dolgozik technikusként, a kutatási részlegen, de ott szintetikus szerekkel foglalkoznak, így mint mondja, annak annyi kapcsolata van gyógynövényes szenvedélyével, hogy hatóanyagok vannak ott is, itt is. A család az alapfűszereket rendszeresen használja, csak itt többféle változatban találhatóak meg ezek egy átlagos konyhakertben megtalálhatókhoz viszonyítva. Mentákból, kakukkfüvekből gyakran készítenek szörpöket, a lestyán és a bazsalikomok gyakori ízesítőik a család ételeinek így a kertben található gazdag gyűjtemény a konyhában is hasznos.
A gyógynövények iránt egyre nagyobb az érdeklődés, ez abból is látszik, hogy a kertészeti árudákban is egyre több minden kapható. Míg régen jó, ha egyféle mentát lehetett ilyen helyről beszerezni, ma már 8-10-féle különböző illatú is kapható, említette Nagy Zoltán.
A kertet végigjárva látható, hogy szinte minden talpalatnyi helyet ki kell használni ahhoz, hogy ennyi növény elférjen itt. A kertben élő növények sokféleségének köszönhetően,  tavasztól késő őszig mindig virágzik valami, mindig vannak növények, melyek épp a leglátványosabb fejlődési fázisukban vannak. A kert szintezettségét is érdemes megfigyelni, hiszen a benne található fák alatt árnyéktűrő fajok kaptak helyet, a kerítésre kúszónövények kapaszkodnak fel, pont mint egy természetes növénytársulásban, ahol egymás mellett élve, néha egymással versengve, vagy épp egymást segítve élik életüket a gyűjtemény tagjai.

Néhány érdekesebb növény a sok közül…
A gyógynövények egyes fajainak „variegata”, azaz tarka levelű díszváltozataiból is él jó néhány példány az isaszegi kertben. Érdemes megemlíteni a hazánkban mindenütt megtalálható széles levelű útifű (Plantago major), a borbálafű (Barbarea vulgaris), vagy az egyik mentafaj (Mentha suaveolens) tarka levelű változatait.
Ha már a különleges levélváltozatoknál tartunk, jól mutatnak a levenduláknak a fogazott levelű fajai, melyekről első ránézésre nem is gondolnánk, hogy levendulák, ha csak a nálunk ismert két fajból indulunk ki, ilyen rendhagyó levélforma a jellemző például a Lavandula dentata fajra.

A podagrafű (Aegopodium podagraria) egy ehető vad növény. Kesernyés ízű, így csak kis mennyiségben használva ad jó ízt. Apróra vágott levelét zöldséglevesbe, salátákba, töltött húsok töltelékekbe, illetve gyümölcstortákba ajánlják. Kellemes ízt ad újkrumplira-, borsóra szórva, vagy olvasztott vajjal keverve.

A boldogasszony tenyere (Tanacetum balsamina) a régi paraszti kertek gyakran ültetett évelő növénye volt. Levelét sokan tették könyvjelzőnek a Bibliába, amitől a könyv lapjainak nagyon kellemes illata lett, de emellett a szekrényekbe is került kis textilzsákba, mivel megvan az a jó tulajdonsága, hogy a rovarokat távol tartja, de illata az ember számára nemhogy riasztó lenne - mint a legtöbb rovarűző növényé -, hanem épp ellenkezőleg. Gyógynövényként is alkalmazták antibakteriális, antiszeptikus hatása miatt, de a gyomorbántalmak esetén is jó, nyugtatólag hat rá. Levelének forrázatát haj- ,és bőrápoló szerként is számon tartották, napjainkban is kapható helyenként a növény hidrolátuma, amit testpermetként lehet használni. A levelének kesernyés az íze, így csak keveset használva ad jó ízt. Apróra vágott levelét zöldséglevesbe, salátákba, sőt még gyümölcstortába is tehetjük. Fűszervaj is készíthető belőle.

A festőrekettye (Genista tinctoria) nevét onnan kapta, hogy korábban sárga kelmefestékként használták. Régebben gyógynövényként is használták vese és epeserkentő, vizelethajtó hatása miatt, ám igen erős hatású gyógynövény, így házi használata ma már nem javasolt.

Az ápolkák (Monarda ssp.) sok névvel rendelkeznek: méhbalzsam, bergamott, indiáncsalán… Az Oswego tea alapanyagaként ismert, de leveleit használják limonádék és más hideg italok készítéséhez is. Fűszeres aromája miatt zöldfűszerként is megállja a helyét, de még a parfümkészítők is előszeretettel alkalmazzák. Virágszirmai is ehetőek, süteményekre, gyümölcssalátákba keverhetők. Számos díszváltozata van, így egy igazi univerzális növény: díszít, gyógyít és számos konyhai felhasználási módja is van.

Bordó levelű szent bazsalikom, a Tulsi (Ocimum sanctum) Indiában a lótusz mellett az ayurveda egyik legáldásosabb gyógynövényeként tartják számon. Indiában minden házban találunk bazsalikomot, ugyanis azt tartják, hogy tisztító hatással rendelkezik. A Tulsit leginkább egyszerű teaként fogyasztják, de gyakran ízesítési célból más gyógyfüvekkel keverik. Levelei egy világos sárga színű illóolajat tartalmaznak, amely rovarok és baktériumok ellen használatos. Ennek az olajnak a legfontosabb alkotóelemei az eugenol, és a carvacrol. A levelek nedve és a főzete, amit jushandának hívnak, enyhíti a hörgőhurut gyulladást, köhögést. Helyileg alkalmazva enyhíti a sömör tüneteit és egyéb bőrbetegségeken is segít. Olaját fájdalom esetén fülcseppként is használják. Tudományos kísérletek igazolták, hogy a Tulsi csökkenti a stresszt, enyhíti a gyulladást, megelőzi a gyomorfekélyt, csökkenti a lázat és megfázásos betegség lefolyását gyorsítja, valamint javítja az emésztést.
Érdemes megemlíteni, hogy a fűszernövényeket (így a bazsalikomokat is) régen nem csak ízesítő hatásuk miatt alkalmazták, hanem legalább ugyanilyen fontos volt emésztést segítő szerepük, továbbá az, hogy az erősen fűszerezett ételek később romlottak meg a növényi hatóanyagok miatt, ami igen fontos volt azokban az időkben, amikor nem volt hűtőszekrény, de az ételt tárolni kellett egy ideig...

Zsályákból is sokféle él a kertben, mint a krétai zsálya (Salvia pomifera), de kifejezetten látványosak az orvosi zsálya bicolor és tricolor színes levelű változatai is.

A tibeti-nepáli gyógynövények egyike ez a sárkányfűfaj (Dracocephalum tanguticum). Tibet legtöbb régiójában, északi hegyi lejtőkön, 3700-4500 méteres tengerszint feletti magasságban honos. Levelét, szárát, virágját és termését is használják. Tavasszal, virágzáskor gyűjtik, egyes gyomor-, és máj rendellenességek kezelésére használják.


A szakállas csukókát (Scutellaria barbata) a kínai gyógyászat is előszeretettel használja. Évelő, 30-40 cm magas, nedvesebb helyet kedvelő, árnyékot is elviselő, évelő növény. Közép-Kína déli részén, Koreában, Japánban honos. Általában nyár végén gyűjtik. Vizelethajtó hatású, méregtelenítőként alkalmazzák, továbbá bizonyos típusú daganatok, májbetegségek, torokgyulladás és mérgező csípések kezelésére.

A sztyeppei kakukkfű (Thymus kosteleckyanus) Közép- és Kelet-Európában, a Pannon síkságon honos, így hazánkban is gyakori kakukkfű faj. Kúszó szárú, lila virágú, levele ellipszis vagy lándzsa alakú, apró. Száraz, napos helyet kedvel, május végétől júliusig virágzik. Felhasználása a többi kakukkfűéhez hasonló mind fűszerként, mind gyógynövényként.

Képek
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner