Soproni Egyetem Élő Növénygyűjtemény

Elérhetőségek

A soproni campus zöld szíve az Egyetemi Élő Növénygyűjtemény.
 

2010. január 1-től önálló szolgáltató szervezeti egységként működik, a dékánnak közvetlenül alárendelt igazgató irányításával.
 

Az Egyetemi Élő Növénygyűjtemény botanikus kert, azaz élő műalkotás. Meghatározott koncepció szerint összegyűjtött növények mesterségesen létrehozott együttese, mely térben és időben állandóan változik, szolgálja az oktatást, hat érzékszerveinkre, hangulatokat, érzelmeket indukál és formálja ízlésünket, azaz nevel.
 

A közel 110 éves múltra visszatekintő botanikus kert 1926 óta segíti az erdészeti oktatást. Élettani, származástani kísérleteket folytat, bemutatja a magyar erdőflórát az erdészeti fő-, és aljnövényzettel együtt miközben esztétikai keretet nyújt hazánk egyetlen erdőmérnökképzést biztosító intézményének.
 

A kert 17,2 hektáros, 1978 óta természetvédelmi terület, melyet 1987-ben országos arborétumi központi törzsültetvénnyé minősítettek és 2012-ben KEOP pályázatból felújítottunk. Közel 5000 taxon több százezres egyedével áll a hallgatók és a kertet látogató hallgatók, diákok, óvodások, és a növényeket szerető nagyközönség rendelkezésére. Az országban talán egyedüliként belépődíj fizetési kötelezettség nélkül várja az érdeklődőket.

 

Képek
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner