Nyíregyházi Egyetem Tuzson János Botanikus Kert

Elérhetőségek
Admin
4400 Nyíregyháza, Sóstói út 31./B.
Nem látogatható!

A Tuzson János Botanikus Kert a gyönyörű Sóstói erdő szomszédságában, a Nyíregyházi Egyetem Karainak ölelésében található. Létrehozásának gondolata tulajdonképpen már a Tanárképző Főiskola 1962-es alapításakor megfogalmazódott. Dr. Pál Miklós akkori igazgató-helyettes 1970. novemberében jelentette be, hogy az országos és a megyei szervek elfogadták a tízholdas arborétumnak és botanikus kertnek a tervét. 1972-ban a Felsőtiszai Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság kezelésében lévő és Nyíregyháza város belterületén fekvő 4,5 ha erdő területet átadta arborétum létesítés céljára a Tanárképző Főiskola részére. A tényleges építés kezdete 1973-re nyúlik vissza. A rendkívül lelkes tanszéki kollektíva áldozatkész munkájával, az oktatási intézet támogatásával, valamint sokrétű társadalmi segítséggel megkezdődhetett a munka. 
  
A tervszerű, gondos, s hozzáértő tevékenység eredményeképpen a létesítmény az egyik legszebb lett hazánkban. 

1998-ban nyilvánították helyi Védett Természeti Hellyé és területe 4,5 hektárról 5,6 hektárra növekedett. Ezt az új kertrészt, valamint egy ugyanilyen nagyságút a régiekből - azaz összesen 2,2 hektárt - eredeti növénytársulással, gyöngyvirágos, zárt homoki tölgyessel telepítették be.

A Nyíregyházi Főiskola Botanikus Kertje – megalakulásának 30. évfordulóján – 2002. május 9-én vette fel Dr. Tuzson János botanikus akadémikus nevét. Ő az a tudós, aki a Bátorliget körüli értékes területek felfedezésével a Nyírséget kiemelte a többi tájegység közül és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét pedig botanikai szempontból európai hírűvé tette!

A fejlődés nem állt meg. 2005-ben egy trópusi haszonnövényház épült, amelyben most már a nagyközönség számára is megtekinthető a legendás levélméretű amazonasi tündérrózsa (Victoria amazonica). Még ebben az évben került átadásra az „Élet fája” nevű bemutatópark, melyben minden tavasszal hagymás növények (tulipán, nárcisz, jácint), nyáron pedig egynyári dísznövények fajtabemutatója látható.
 
A 2006-ban átadott Látványhíd ezen növénykompozíciók más távlatból történő megcsodálását tette lehetővé. 2007-ben a még üresen álló területen Ázsia, Kína-Japán növényeit bemutató kertrész (Japánkert) készült el.
 
2009-ben az 550 óriás tujából álló Labirintus és az oktató-szórakoztató Huszár-Játszókert átadása volt fontos állomás a kert életében. 2010-ben a Sziklakert átépítése szerepelt napirenden, ahol közel 2000 növény kapott helyet, melyet a Rózsakert átadás követett (2012) és a sétaösvények korszerű kialakítása zárt.

A Botanikus Kert téli nyitvatartása:
(november 1 - március 31.)
hétfő - péntekig: 8-tól 16-ig
 
Szombaton, vasárnap és ünnepnapokon a Kert zárva tart.
  
A Botanikus Kert nyári nyitvatartása:
 (április 1 - október 31.)
hétfőtől-péntekig: 8-tól 16-ig
Szombaton: 10-18-óráig
 
Vasárnap és ünnepnapokon a Kert zárva tart.

A vírushelyzetre való tekintettel , határozatlan ideig  ZÁRVA TARTUNK !!     

 

Képek
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner