Debreceni Egyetem Botanikuskertje

Elérhetőségek

Miután a tudományegyetem kivált a Kollégiumból, a botanikus kert céljára Debrecen város az egyetem mögötti 17 hektár (30 katasztrális hold) területet adományozott a Nagyerdő területén.

1928-ban alapították meg az új füvészkertet. Az alapítók között volt Soó Rezső, Greguss Pál, Rerrich Béla és Schneider József. A kert céljául tudományos és esztétikai feladatokat tűztek ki. A következő években Soó Rezső egyetemi tanár veszi gondjaiba a kertet. 1933-35 között rendszerezik a növényeket, a bemutató területet és kialakítják az utakat. 1935-ben elkészül a sziklakert, majd a vízvezeték hálózatok, melyek nyomán gyorsan nő a bemutatható növényfajok száma. A növényföldrajzi csoportok telepítése (tó, mocsár, szikes, homokbucka) is megkezdődött, felépül az első üvegház, a teleltető, és a betonozott fenekű tó is.

A növényeket Magyarország tájegységeiről telepítik be. 1940-ben a már meglévő tó partjára felállítják Kallós Ede szobrászművész Diószegi–Fazekas-emlékművét, melyet a vallás- és közoktatásügyi miniszter ajándékoz a botanikus kertnek.

Nyitva tartás:

Arborétum:

Nyári időszakban (március 21. - október 20.) minden nap 8.00-18.00

Téli időszakban (október 21. - március 20.) minden nap 8.00-16.00

Pálmaház:

Egész héten (ünnepnapokon is) 8.00-15.00

https://www.debrecen.hu/hu/turista/latnivalok/egyetemi-botanikus-kert

Képek
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner