Nagyerdei Kutúrpark

Elérhetőségek
Admin
4032 Debrecen, Ady Endre út 1.

A debreceni Nagyerdõ varázslatos fái közé megálmodott intézmény 1958 óta várja vendégeit. A vidéki kertek sorában elsõként alapított állatkert az elmúlt évtizedek alatt szervesen beépült a város és az erdõ életébe. Az alapítás kori kicsiny terület bõvülésével ma már 17 hektáron mutatja be öt földrész 170 fajának mintegy 900 példányát.

A 17 hektáron elterülõ intézményünk 1992-tõl növénykertként is mûködik, területe 1994 óta természetvédelmi oltalom alatt áll.

A park területét egykor homoki gyöngyvirágos tölgyes borította. Az évszázadok során Debrecen terjeszkedésével, új létesítmények építésével a „Nagyerdõ” fokozatosan összenõtt a várossal, és a debreceni polgárok legfõbb szórakozó-pihenõhelyévé vált. Ilyen kikapcsolódást szolgáló létesítmény a Kultúrpark is, amelynek Állatkertje és Vidámparkja még ma is számos õshonos növényfajjal õrzi az õsi táj emlékét. Megtalálható itt a kocsányos tölgy (Quercus robur), vadkörte (Pyrus pyraster), vadcseresznye (Prunus avium), kökény (Prunus spinosa), egybibés galagonya (Crataegus monogyna), a gyepszintben a salátaboglárka (Ficaria verna), kék ibolya (Viola cyanea), - csak az ismertebbeket kiemelve.

A Nagyerdõn elõforduló, valamint egyéb hazai növényfajokon kívül dekoratív, idegenbõl származó fajokkal és változataikkal is találkozhatunk itt a Föld megannyi tájáról. Láthatunk szecsuáni mamutfenyõt (Metasequoia glyptostroboides) Kínából, tengerparti mamutfenyõt (Sequoia sempervirens) Észak-Amerika nyugati partvidékérõl, teleinket takarással átvészelõ japán banánt (Musa basjoo), virágzatát két méter fölé emelõ ravennai tollfüvet (Saccharum ravennae) Dél-Európából. Érdekesség a hússzínû vadgesztenye (Aesculus x carnea), mint kertészeti hibrid, valamint az amerikai ámbrafa (Liquidambar styraciflua).A trópusok gazdag növényvilágát a Pálmaház idézi elénk.

A növénykert télen-nyáron várja látogatóit folyamatosan bõvülõ növénygyûjteményével, amely jelenleg 600 fajból és fajtából áll.

Az Állat- és Növénykert az év minden napján nyitva tart.

május 1. - május 31.

    9:00-18:00 minden nap

június 1. - augusztus 31.

    9:00-19:00 minden nap

szeptember 1. - szeptember 30.

  9:00-18:00 minden nap

október 1. - október 31.

9:00-17:00 minden nap

november 1. - március 14.

9:00-16:00 minden nap

március 15. - április 30.
9:00-17:00 minden nap

A 194/2021. (IV. 26.) kormányrendelet értelmében egyelõre az alábbi feltételekkel látogathattok majd el hozzánk:

• kizárólag érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkezõket és a felügyeletük alatt lévõ kiskorúakat tudjuk fogadni;
• a jogszabály értelmében a maszk viselése nem kötelezõ, azonban javasoljuk használatát, különösen a zárt tereinkben és állatházainkban;

Képek
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner